RØD GÅRD KAFÉ

Rød Gård Kafe holder til i det som idag er klubbhuset på Tjøme golfklubb, beliggende mellom kommunehuset og legekontoret, like utenfor sentrum.

Kafeen har en helt unik atmosfære. De herskapelige, velstelte og grønne omgivelsene skaper et avslappet miljø. Her finner du det perfekte stedet for en sommerlig lunsj, en kaffepause men noe attåt, eller kalde forfriskninger. Vi har skjenkebevilling for øl og vin. Mange av kafeens gjester er selvsagt golfere, som bruker kafeen til å lade batterier og fylle sine næringslagre før, under og etter runden.

Solen skinner alltid på Tjøme, og våre gjester kan velge mellom stillheten i haven på østsiden eller det mer livlige tunet på vestsiden. Inne finner du både den staselige storstuen og intime små stuer om du skulle ønske en pause fra solen (eller en kort regnskur).

ÅPNINGSTIDER

Åpent 9-17 fra 16.6 til 6/8, samt alle lørdager og søndager mellom 17. mai og 7. september.

HISTORIE

Med gårdsnummer 1 og med bygningsmasse fra 1856, er det historisk sus over gården som i dag har blitt til Tjøme Golfklubb.

Bygningsmassen ble oppført av skipsreder Ole Larsen Røed (1823-1904), som drev en betydelig rederibedrift. Hans rederi var rundt 1884 det største i Tønsbergs tolldistrikt med en tonnasje på til sammen 4853 tonn.

På det tidligere stabburet, som idag fungerer som proshop, henger gallionsfiguren fra skipet ”Sir John Lawrence». Den forestiller John Laird Lawrence (1811 – 79), som skipet var oppkalt etter. Han ble adlet i 1858, og ble generalguvernør i India og medlem av styret i det Øst-Indiske Kompani. Uvisst av hvilken grunn tok rederen O.L. Røed gallionsfiguren på land da skipet kom i norsk eie i 1883. Forliset i 1904 ble på Tjøme satt i sammenheng med at det betød ulykke å ta en gallionsfigur på land.

Kom innom kaféen og ta deg tid til å studere bilder på veggene og gamle notater fra seilskutetiden.

Dikteren Alf Larsen ble født på Hudø rett vest for Tjøme. Etter atten år i Danmark kjøpte han i 1921 Rød Gård i Tjøme sentrum og slo seg ned i Norge for godt. På Tjøme fikk han også fredet den første og nordligste delen av Rød-Dirhue landskapsvernområde i 1942. Alf Larsen debuterte som lyriker i 1912 og utgav etter hvert en rekke diktsamlinger og essays. Diktene ble preget av naturfrom livstro. Mye av hans diktning er, direkte eller indirekte, preget av Tjømes landskap. Som kulturdebattant og samfunnskritiker var han omstridt i sin samtid, og ble av både venner og motstander ofte kalte «Tjømekjeften». Etter krigen var han også med på å stifte Dreyfers forlag, samt var skribent i Farmand og avisa Morgenbladet. Alf Larsen ble gravlagt på kirkegården ved Tjøme kirke16. desember 1967. I Tjøme sentrum står også Alf-Larsen-monumentet som ble avduket 21. juli 1985 i anledning hans 100 års fødselsdag, en skulptur inspirert av Larsens dikt om øyas eikeskog som ikke lenger fins. Men; eikene på Rød Gård blir tatt godt vare på av dagens eier Nora Hoff.

Alf Larsens utvalgte verker kan leses i kaféen.

Frem til 20 Juni 2020

Baguette/rundstykke

med ost, skinke, tomat og salat

(Allergener: Melk, egg, hvete)

Kr 40

Dagens Suppe

Deilig hjemmelaget grønnsaksbasert suppe

Serveres med brød og smør

Kr 99

Vaffel

Vi bruker vår egen hjemmelagete vaffelrøre

Syltetøy fra Lisa og rømme

(Allergener: Melk, egg, hvete)

Kr 35

Pølse i brød eller lompe

Kr 30

Vi byr også på litt andre bakevarer etterhvert, is, sjokolade, frukt,

traktekaffe og espressobaserte kaffedrikker.

Kalde drikker, øl og vin

——————

Vi følger myndighetenes råd for å hindre smitte, og har iverksatt en rekke tiltak.

Vi følger situasjonen, og gjør løpende vurderinger mht informasjon fra FHI og myndighetene

Vi er veldig glad for at dere vil besøke oss og at dere er tålmodige og forståelsesfulle for at denne tiden gjør det ekstra utfordrende.  Sammen skal vi få dette til å bli en flott sesong for alle.

Det beste er å betale med kort, holde minst 1 meter avstand til hverandre både i kø og kaféen

Inntil videre vil all mat og drikke bli servert i engangsservise.

Vær vennlig og kaste det i søppelkassen selv

Vi ønsker at alle skal føle seg trygge!

Hilsen oss på Kvist

* Menyen kan fravike utenfor høyseson