Historikk

HISTORIEN OM RØD GOLF AS OG TJØME GOLFKLUBB

Våren 1989 ble selskapet Rød Golf AS stiftet, med det formål å bygge golfbane på Tjøme. Vestfold Fylkeslandbruksstyre godkjente samtidig omdisponering av deler av eiendommene Rød og Gon til bruk for golfbane.
Innenfor rammen av en aksjekapital på NOK 3,5 mill. ble banen bygget. Vedstiftelses tidspunktet var det en aksje pålydende kr 50.000,-, men det ble invitert til stadige aksje utvidelser underveis, og det er nå 330 aksjer som danner aksjekapitalen i Rød Golf AS. 1. juni 1991 var åpningsdag for en 9 hulls golfbane. Rød Golf AS håpet at det i fremtiden ville være mulig å få disponere to tilstøtende eiendommer til golfformål.

Det skulle vise seg at det gikk nesten 15 år før dette ble en realitet.

TILLITSMENN

Initiativtagere bak prosjektet var fetterne Hans H. J. Hoff og grunneier Ole-Jacob Hoff. Hans Hoff påtok seg ansvaret for å følge opp byggingen av banen og styring av økonomien rundt bane utviklingen.
Nora Hoff er den største grunneier av områdene vi disponerer, og vi leier også alle bygninger vi bruker av henne, herunder det flotte ærverdige hoved huset som brukes som klubbhus og møtelokale. Mer om det under klubbhuset under.
Første styreleder I Rød Golf AS var advokat Bjørn Johnsen (1989-1991), som ble avløst av Erik Heidenreich (1991-1997), Jan Høgebøl (1997-2007), Tom A Torkildsen (2007 – 2013), Ole A Engstrøm (2013 – 2019) og Anne Helmer (2019 – 2023). Nåværende styreleder er Gunnar Kullmann.

Fra 2003, da Tjøme golfklubb ble offisielt en del av NGF systemet, har følgende formenn sittet:
Christer Heitun (2003 – 2005), Knut Ole Myrberg ( 2005 – 2007), Jan Willy Abrahamsen (2007 – 2017), Emil Blom Onshuus (2017 – 2019), John Marthiniussen (2019 – 2019), Ole A Engstrøm (2019 – 2021) og Kjetil Mikalsen (2021 -).

Daglige ledere av Rød Golf AS har vært i rekkefølge Hans Hoff, Rolf Aarøe, John Marthiniussen, Aage H. Winger, Ingmar Ellefsen. og frem til dagens daglige leder Ove Salvesen, som også er daglig leder i Tjøme golfklubb.

UTVIKLING AV BANEN

Det var en forholdsvis enkel golfbane som ble åpnet i 1991, men banen har vært under kontinuerlig utvikling siden. Utvidelser og vedlikehold frem til i dag har funnet sted ved hjelp av egenkapital, og Rød Golf AS har aldri lånt en krone. Aksjekapitalen er imidlertid øket til NOK 8,2 mill., for å møte de utviklingstrinn som banen har vært i gjennom frem til i dag.

I år 2000 fikk Rød Golf AS mulighet til å få tilgang til eiendommen Mellom-Rød, som var lagt ut for salg. Samtidig hadde styret i Rød Golf AS registrert at en tysk banearkitekt hadde utviklet et såkalt Dobbel Ni konsept, hvor enten teesteder eller greener – eller begge deler – var forskjellig fra første 9 til siste 9 hull. Arkitekten ble invitert til Tjøme, for å vurdere muligheten for å realisere et slikt prosjekt som det første i Skandinavia. Svaret var ja, men det forutsatte at Rød Golf AS også sikret seg tilgang til et 17 måls areal mot sør. Det tok ytterligere 6 år før dette var på plass.

I 2006 kunne Tjøme Golfklubb disponere en Dobbel Ni bane, 5388 meter lang fra herre tee, 4854 fra dame tee, par 72. Banen fremstår som en utfordrende parkbane av høy kvalitet og er meget velholdt. Hull 2, banens mest krevende, er 490 meter for herrene og 470 for damene – et av landets lengste damehull – og når sønnavinden møter deg nedover fairway, får du virkelig satt dine golfferdigheter på prøve. I 2022 ble det besluttet å bygge 4 teesteder pr hull, med lengde angivelse på utslags stedene, og vi spiller idag på valgfritt teested med avstander 5500m, 5000m, 4400m og 3200m. Idag fungerer Rød Golf AS som et driftselskap, med ansvar for utvikling og vedlikehold av banen, men Tjøme golfklubb er idrettslaget, og styrer alle sportslige aktiviteter, ivaretagelse av medlemmer, samarbeid med pro og kafe, og frivillig arbeid i golfklubben. Rød Golf AS er representert i styret i Tjøme golfklubb, og arbeider sammen for å ivareta alles interesser på best mulig måte.

BEGIVENHETER UNDERVEIS

Midt på nittitallet tok klubben initiativ til å arrangere tre uoffisielle landskamper mellom Sverige og Norge, som alle ble TV-sendt. I de to første turneringene møtte svenske topprofesjonelle spillere de to beste norske, og viste seg overlegne, mens den siste turneringen, med amatører – hvor svenskene stilte med årets europamester – ble suverent vunnet av det norske laget. Turneringene ga klubben et samlet økonomisk bidrag på nærmere en million kroner, som gjorde sitt til å styrke økonomien foran en viktig utviklingsperiode.

Frem til 2001 hadde Rød Golf – markedsført som Tjøme Golfklubb – vært assosiert medlem av Norges Golfforbund. For fullt ut å tilfredsstille krav fra Norges Idrettsforbund til drift av idrettslag, besluttet styret å formalisere virksomheten ved at idrettslaget Tjøme Golfklubb ble stiftet, med Rød Golf AS fortsatt som eier- og driftsselskap av golfvirksomheten.

Klubben har i dag rundt 700 medlemmer, og deriblant 190 aksjonærer. Halvparten av medlemmene kommer fra nærmiljøet. Trond Simonsen, en av grunneierne, har vært banens greenkeeper fra første dag, og har stor del av æren for banens beskaffenhet, godt hjulpet av gartner og altmuligmann Fredrik Johansson, som siden er avløst av green keeper Thomas Kristiansen.

Klubbhuset

Klubbhuset i morgengry. Foto: Erol Haagenrud

Med gårdsnummer 1 og med bygningsmasse fra 1856, er det historisk sus over gården som i dag har blitt til Tjøme Golfklubb.

Bygningsmassen ble oppført av skipsreder Ole Larsen Røed (1823-1904), som drev en betydelig rederibedrift. Hans rederi var rundt 1884 det største i Tønsbergs tolldistrikt med en tonnasje på til sammen 4853 tonn.

På det tidligere stabburet, som idag fungerer som proshop, henger gallionsfiguren fra skipet ”Sir John Lawrence». Den forestiller John Laird Lawrence (1811 – 79), som skipet var oppkalt etter. Han ble adlet i 1858, og ble generalguvernør i India og medlem av styret i det Øst-Indiske Kompani. Uvisst av hvilken grunn tok rederen O.L. Røed gallionsfiguren på land da skipet kom i norsk eie i 1883. Forliset i 1904 ble på Tjøme satt i sammenheng med at det betød ulykke å ta en gallionsfigur på land.

Kom innom kaféen og ta deg tid til å studere bilder på veggene og gamle notater fra seilskutetiden.

Dikteren Alf Larsen ble født på Hudø rett vest for Tjøme. Etter atten år i Danmark kjøpte han i 1921 Rød Gård i Tjøme sentrum og slo seg ned i Norge for godt. På Tjøme fikk han også fredet den første og nordligste delen av Rød-Dirhue landskapsvernområde i 1942. Alf Larsen debuterte som lyriker i 1912 og utgav etter hvert en rekke diktsamlinger og essays. Diktene ble preget av naturfrom livstro. Mye av hans diktning er, direkte eller indirekte, preget av Tjømes landskap. Som kulturdebattant og samfunnskritiker var han omstridt i sin samtid, og ble av både venner og motstander ofte kalte «Tjømekjeften». Etter krigen var han også med på å stifte Dreyfers forlag, samt var skribent i Farmand og avisa Morgenbladet. Alf Larsen ble gravlagt på kirkegården ved Tjøme kirke16. desember 1967. I Tjøme sentrum står også Alf-Larsen-monumentet som ble avduket 21. juli 1985 i anledning hans 100 års fødselsdag, en skulptur inspirert av Larsens dikt om øyas eikeskog som ikke lenger fins. Men; eikene på Rød Gård blir tatt godt vare på av dagens eier Nora Hoff.

Alf Larsens utvalgte verker kan leses i kaféen.

Sponsorer

Siste nytt

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Publisert 07-02-2024, 16:27
Tjøme Golfklubb

Les mer om VTG kurs som er klare for 2024 frem til juni. Medlemskap i golfklubben er fremdeles tilgjengelig, og med gunstige priser. Kursdeltagere får tilbud om halv årsavgift i 2024. ... Les merSe mindre

Publisert 07-02-2024, 10:41
Tjøme Golfklubb

Det er gledelig mange av våre medlemmer som benytter seg av medlemstilbudet vi har fått på Fokus trenings senter på Haugsjordet. De har laget et eget golfprogram for oss, med øvelser for å styrke kjernemuskulatur, balanse og golfspesifikke bevegelser og muskler. Man kan også delta på gruppetreninger. Om du ikke har kommet i gang, ta en tur opp for å få vite mer, eller kontakt Tommy Fosland, Daglig Leder, T: 451 44 444 eller les mer på deres hjemmeside www.fokustreningssenter.no ... Les merSe mindre

2 CommentsKommenter på Facebook

Bjørn blir farlig i år, og svingen hans ligner mer og mer på Rory sin… 🏌️‍♂️🤩

Arne Bjørn blir stadig å regne med på golfbanen, hvis ha ikke hopper av til reklamen 😃

Publisert 29-01-2024, 10:55
Tjøme Golfklubb

Og for de aksjonærer som lurer på når generalforsamling i Rød Golf AS er planlagt, vil det bli i slutten av juni. Dato er enda ikke helt bestemt, innkalling kommer senere. ... Les merSe mindre

Publisert 26-01-2024, 15:26
Tjøme Golfklubb

Det innkalles til årsmøte i Tjøme golfklubb på klubbhuset søndag 24. mars kl 12:00.
Saksliste og dokumenter til årsmøtet vil bli sendt pr mail til medlemmer senest 1 uke før årsmøtet. Saker som medlemmer ønskes behandlet sendes senest 10. mars til post@tjomegolfklubb.no. For å ha stemmerett på golfklubbens årsmøte, må medlemmet ha fylt 15 år, vært medlem av idrettslaget i minst 1 måned og ha betalt kontingenten. Medlemmer under 15 år har møte- og forslagsrett, men ikke stemmerett.
Vel møtt!
... Les merSe mindre

Publisert 11-01-2024, 12:52
Tjøme Golfklubb

Tjøme barneskole hadde skidag for barneskolen trinn 2 til 7 idag. Rundt 240 barn + lærere koste seg i løypene, både langrenn, en liten hoppbakke fra kollen mellom hull 1 og 4, bål og grilling av pølser. Masse blide fjes ... Les merSe mindre

2 CommentsKommenter på Facebook

Banerekord 😀

For en god del år siden arrangerte kommunestyret i samarbeid med fagforeningene i kommunen Tjøme-OL. Dette var på 90 tallet. Det tror jeg var første gang det var skiløype på golfbanen. Skirennet gikk på kveldstid med fakler langs løypa. Det var pris til beste lag og beste kostyme. Jeg mener det var de ansatte i Pytteberget som vant lagkonkurransen, hvem som vant beste kostyme husker jeg ikke. Det ble bl.a. servert doping før start (minst en spiseskje tran). Jeg nekta å innta dop, men jeg hadde ansvar for `smørebua’. Tok imot smøring😅 Vi samla faktisk inn en del kroner, dette gikk til Redd Barna. Det er sikkert noen som husker mer om dette. Ide til gjentagelse i en eller annen form.

Publisert 02-01-2024, 11:30
Tjøme Golfklubb

Riktig godt nytt år til alle!
Nye året er startet, ikke ofte man må spa seg inn på kontoret og proshop. Enn så lenge må vi nok vente med å spille golf her på banen i alle fall, tror nok det er falt 70 cm snø det siste døgnet.😀
... Les merSe mindre

2 CommentsKommenter på Facebook

Mye sne, men ser pent ut. Godt nytt år til Tjøme GK⭐️

Godt nyttår🎉💥🤩våren kommer om ikke lenge, i mellomtiden får vi gå på ski🤩