Historikk

HISTORIEN OM RØD GOLF AS OG TJØME GOLFKLUBB

Våren 1989 ble selskapet Rød Golf AS stiftet, med det formål å bygge golfbane på Tjøme. Vestfold Fylkeslandbruksstyre godkjente samtidig omdisponering av deler av eiendommene Rød og Gon til bruk for golfbane.
Innenfor rammen av en aksjekapital på NOK 3,5 mill. ble banen bygget, og 1.juni 1991 var åpningsdag for en 9 hulls golfbane. Klubben håpet at det i fremtiden ville være mulig å få disponere to tilstøtende eiendommer til golfformål.

Det skulle vise seg at det gikk nesten 15 år før dette ble en realitet.

TILLITSMENN

Initiativtagere bak prosjektet var fetterne Hans H. J. Hoff og grunneier Ole-Jacob Hoff.
Første styreformann var advokat Bjørn Johnsen (1989-1991), som ble avløst av Erik Heidenreich (1991-1996) og av Jan Høgebøl (1996-2007)

Daglige ledere av Rød Golf har vært i rekkefølge Hans Hoff, Rolf Aarøe, John Marthiniussen, Aage H. Winger, Ingmar Ellefsen. og frem til dagens daglige leder Ove Salvesen

UTVIKLING AV BANEN

Det var en forholdsvis enkel golfbane som ble åpnet i 1991, men banen har vært under kontinuerlig utvikling siden. Utvidelser og vedlikehold frem til i dag har funnet sted ved hjelp av egenkapital, og klubben har aldri lånt en krone. Aksjekapitalen er imidlertid øket til NOK 8,2 mill., for å møte de utviklingstrinn som banen har vært i gjennom frem til i dag.

I år 2000 fikk Rød Golf mulighet til å få tilgang til eiendommen Mellom-Rød, som var lagt ut for salg. Samtidig hadde klubbens formann registrert at en tysk banearkitekt hadde utviklet et såkalt Dobbel Ni konsept, hvor enten teesteder eller greener – eller begge deler – var forskjellig fra første 9 til siste 9 hull. Arkitekten ble invitert til Tjøme, for å vurdere muligheten for å realisere et slikt prosjekt som det første i Skandinavia. Svaret var ja, men det forutsatte at klubben også sikret seg tilgang til et 17 måls areal mot sør. Det tok ytterligere 6 år før dette var på plass.

I 2006 kunne Tjøme Golfklubb presentere en Dobbel Ni bane, 5388 meter lang fra herre tee, 4854 fra dame tee, par 72. Banen fremstår som en utfordrende parkbane av høy kvalitet og er meget velholdt. Hull 2, banens mest krevende, er 490 meter for herrene og 470 for damene – et av landets lengste damehull – og når sønnavinden møter deg nedover fairway, får du virkelig satt dine golfferdigheter på prøve.

BEGIVENHETER UNDERVEIS

Midt på nittitallet tok klubben initiativ til å arrangere tre uoffisielle landskamper mellom Sverige og Norge, som alle ble TV-sendt. I de to første turneringene møtte svenske topprofesjonelle spillere de to beste norske, og viste seg overlegne, mens den siste turneringen, med amatører – hvor svenskene stilte med årets europamester – ble suverent vunnet av det norske laget. Turneringene ga klubben et samlet økonomisk bidrag på nærmere en million kroner, som gjorde sitt til å styrke økonomien foran en viktig utviklingsperiode.

Frem til 2001 hadde Rød Golf – markedsført som Tjøme Golfklubb – vært assosiert medlem av Norges Golfforbund. For fullt ut å tilfredsstille krav fra Norges Idrettsforbund til drift av idrettslag, besluttet styret å formalisere virksomheten ved at idrettslaget Tjøme Golfklubb ble stiftet, med Rød Golf AS fortsatt som eier- og driftsselskap av golfvirksomheten.

Klubben har i dag 700 medlemmer, og deriblant 280 aksjonærer. Halvparten av medlemmene kommer fra nærmiljøet. Trond Simonsen, en av grunneierne, har vært banens greenkeeper fra første dag, og har stor del av æren for banens beskaffenhet, godt hjulpet av gartner og altmuligmann Fredrik Johansson, som siden er avløst av green keeper Thomas Kristiansen. Dessuten har klubben en meget populær pro i Martin Simensen.

Klubbhuset

Klubbhuset i morgengry. Foto: Erol Haagenrud

Med gårdsnummer 1 og med bygningsmasse fra 1856, er det historisk sus over gården som i dag har blitt til Tjøme Golfklubb.

Bygningsmassen ble oppført av skipsreder Ole Larsen Røed (1823-1904), som drev en betydelig rederibedrift. Hans rederi var rundt 1884 det største i Tønsbergs tolldistrikt med en tonnasje på til sammen 4853 tonn.

På det tidligere stabburet, som idag fungerer som proshop, henger gallionsfiguren fra skipet ”Sir John Lawrence». Den forestiller John Laird Lawrence (1811 – 79), som skipet var oppkalt etter. Han ble adlet i 1858, og ble generalguvernør i India og medlem av styret i det Øst-Indiske Kompani. Uvisst av hvilken grunn tok rederen O.L. Røed gallionsfiguren på land da skipet kom i norsk eie i 1883. Forliset i 1904 ble på Tjøme satt i sammenheng med at det betød ulykke å ta en gallionsfigur på land.

Kom innom kaféen og ta deg tid til å studere bilder på veggene og gamle notater fra seilskutetiden.

Dikteren Alf Larsen ble født på Hudø rett vest for Tjøme. Etter atten år i Danmark kjøpte han i 1921 Rød Gård i Tjøme sentrum og slo seg ned i Norge for godt. På Tjøme fikk han også fredet den første og nordligste delen av Rød-Dirhue landskapsvernområde i 1942. Alf Larsen debuterte som lyriker i 1912 og utgav etter hvert en rekke diktsamlinger og essays. Diktene ble preget av naturfrom livstro. Mye av hans diktning er, direkte eller indirekte, preget av Tjømes landskap. Som kulturdebattant og samfunnskritiker var han omstridt i sin samtid, og ble av både venner og motstander ofte kalte «Tjømekjeften». Etter krigen var han også med på å stifte Dreyfers forlag, samt var skribent i Farmand og avisa Morgenbladet. Alf Larsen ble gravlagt på kirkegården ved Tjøme kirke16. desember 1967. I Tjøme sentrum står også Alf-Larsen-monumentet som ble avduket 21. juli 1985 i anledning hans 100 års fødselsdag, en skulptur inspirert av Larsens dikt om øyas eikeskog som ikke lenger fins. Men; eikene på Rød Gård blir tatt godt vare på av dagens eier Nora Hoff.

Alf Larsens utvalgte verker kan leses i kaféen.

Sponsorer

Siste nytt

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Publisert 03-12-2022, 16:22
Tjøme Golfklubb

Lørdag 3. des ble det endelig Nissegolf, etter 3 års venting. Banen er i flott stand og vi hadde nydelig golfvær. Beryl Bjelland vant dameklassen og Dag Eckhoff vant herreklassen. Beste nisse skulle også premieres. Det ble to ‘fineste nisser’, denne gangen. Beryl Bjelland og Beate Ingebjørgsdatter Røseth. Det ble også lagt ut 10 smånisser på banen, kun 5 ble funnenet. Alle hygget seg med grøt, gløgg og pepperkaker. Takk til alle som deltok. ... Les merSe mindre

Kommenter på Facebook

Tusen takk annemor for at du orker👍

Takk til de som arrangerte👏

Gratulere som beste nisse

Gratulerer til Beryl og Dag🌺🏌️‍♀️🏌️‍♂️

Publisert 24-11-2022, 12:58
Tjøme Golfklubb

Rangen er stengt for sesongen! ... Les merSe mindre

Publisert 16-11-2022, 10:52
Tjøme Golfklubb

Da er sommersesongen over☃️ Vi stenger greener og teesteder fra i morgen torsdag 17/11,

det vil bli spill på vintergreener med utslag fra matter så lenge det er vær og føre til det👍
... Les merSe mindre

Kommenter på Facebook

Stor takk til en super bane-gjeng som passer så godt på💐🎂🤗🤩😍

Publisert 15-11-2022, 11:58
Tjøme Golfklubb

Greenene våre er nå hull luftet for å gjøre de klar for vinteren. Banemannskapet regner med at det nå ikke er lenge før vi må over på vinter greener, vi legger ut beskjed. ... Les merSe mindre

Kommenter på Facebook

Vil det være mulig å spille på ordinære greener og teesteder i morgen?

Det var fint å spille i dag, greenene var raske og det hadde tørket litt opp igjen.

Publisert 11-11-2022, 8:48
Tjøme Golfklubb

Vi åpner banen igjen i dag (fredag 11.11) og spiller på sommer greener. Det er litt vått her og der, men det blir nok siste helg med greie forhold på greenene, da vi skal hull pipelufte de til uka👍 ... Les merSe mindre

Publisert 07-11-2022, 7:54
Tjøme Golfklubb

Vi holder banen stengt til det tørker opp litt igjen💦 ... Les merSe mindre

Kommenter på Facebook

Det er litt vann her og der. Hull 8/17.