Historikk

HISTORIEN OM RØD GOLF AS OG TJØME GOLFKLUBB

Våren 1989 ble selskapet Rød Golf AS stiftet, med det formål å bygge golfbane på Tjøme. Vestfold Fylkeslandbruksstyre godkjente samtidig omdisponering av deler av eiendommene Rød og Gon til bruk for golfbane.
Innenfor rammen av en aksjekapital på NOK 3,5 mill. ble banen bygget. Vedstiftelses tidspunktet var det en aksje pålydende kr 50.000,-, men det ble invitert til stadige aksje utvidelser underveis, og det er nå 330 aksjer som danner aksjekapitalen i Rød Golf AS. 1. juni 1991 var åpningsdag for en 9 hulls golfbane. Rød Golf AS håpet at det i fremtiden ville være mulig å få disponere to tilstøtende eiendommer til golfformål.

Det skulle vise seg at det gikk nesten 15 år før dette ble en realitet.

TILLITSMENN

Initiativtagere bak prosjektet var fetterne Hans H. J. Hoff og grunneier Ole-Jacob Hoff. Hans Hoff påtok seg ansvaret for å følge opp byggingen av banen og styring av økonomien rundt bane utviklingen.
Nora Hoff er den største grunneier av områdene vi disponerer, og vi leier også alle bygninger vi bruker av henne, herunder det flotte ærverdige hoved huset som brukes som klubbhus og møtelokale. Mer om det under klubbhuset under.
Første styreleder I Rød Golf AS var advokat Bjørn Johnsen (1989-1991), som ble avløst av Erik Heidenreich (1991-1997), Jan Høgebøl (1997-2007), Tom A Torkildsen (2007 – 2013), Ole A Engstrøm (2013 – 2019) og Anne Helmer (2019 – 2023). Nåværende styreleder er Gunnar Kullmann.

Fra 2003, da Tjøme golfklubb ble offisielt en del av NGF systemet, har følgende formenn sittet:
Christer Heitun (2003 – 2005), Knut Ole Myrberg ( 2005 – 2007), Jan Willy Abrahamsen (2007 – 2017), Emil Blom Onshuus (2017 – 2019), John Marthiniussen (2019 – 2019), Ole A Engstrøm (2019 – 2021) og Kjetil Mikalsen (2021 -).

Daglige ledere av Rød Golf AS har vært i rekkefølge Hans Hoff, Rolf Aarøe, John Marthiniussen, Aage H. Winger, Ingmar Ellefsen. og frem til dagens daglige leder Ove Salvesen, som også er daglig leder i Tjøme golfklubb.

UTVIKLING AV BANEN

Det var en forholdsvis enkel golfbane som ble åpnet i 1991, men banen har vært under kontinuerlig utvikling siden. Utvidelser og vedlikehold frem til i dag har funnet sted ved hjelp av egenkapital, og Rød Golf AS har aldri lånt en krone. Aksjekapitalen er imidlertid øket til NOK 8,2 mill., for å møte de utviklingstrinn som banen har vært i gjennom frem til i dag.

I år 2000 fikk Rød Golf AS mulighet til å få tilgang til eiendommen Mellom-Rød, som var lagt ut for salg. Samtidig hadde styret i Rød Golf AS registrert at en tysk banearkitekt hadde utviklet et såkalt Dobbel Ni konsept, hvor enten teesteder eller greener – eller begge deler – var forskjellig fra første 9 til siste 9 hull. Arkitekten ble invitert til Tjøme, for å vurdere muligheten for å realisere et slikt prosjekt som det første i Skandinavia. Svaret var ja, men det forutsatte at Rød Golf AS også sikret seg tilgang til et 17 måls areal mot sør. Det tok ytterligere 6 år før dette var på plass.

I 2006 kunne Tjøme Golfklubb disponere en Dobbel Ni bane, 5388 meter lang fra herre tee, 4854 fra dame tee, par 72. Banen fremstår som en utfordrende parkbane av høy kvalitet og er meget velholdt. Hull 2, banens mest krevende, er 490 meter for herrene og 470 for damene – et av landets lengste damehull – og når sønnavinden møter deg nedover fairway, får du virkelig satt dine golfferdigheter på prøve. I 2022 ble det besluttet å bygge 4 teesteder pr hull, med lengde angivelse på utslags stedene, og vi spiller idag på valgfritt teested med avstander 5500m, 5000m, 4400m og 3200m. Idag fungerer Rød Golf AS som et driftselskap, med ansvar for utvikling og vedlikehold av banen, men Tjøme golfklubb er idrettslaget, og styrer alle sportslige aktiviteter, ivaretagelse av medlemmer, samarbeid med pro og kafe, og frivillig arbeid i golfklubben. Rød Golf AS er representert i styret i Tjøme golfklubb, og arbeider sammen for å ivareta alles interesser på best mulig måte.

BEGIVENHETER UNDERVEIS

Midt på nittitallet tok klubben initiativ til å arrangere tre uoffisielle landskamper mellom Sverige og Norge, som alle ble TV-sendt. I de to første turneringene møtte svenske topprofesjonelle spillere de to beste norske, og viste seg overlegne, mens den siste turneringen, med amatører – hvor svenskene stilte med årets europamester – ble suverent vunnet av det norske laget. Turneringene ga klubben et samlet økonomisk bidrag på nærmere en million kroner, som gjorde sitt til å styrke økonomien foran en viktig utviklingsperiode.

Frem til 2001 hadde Rød Golf – markedsført som Tjøme Golfklubb – vært assosiert medlem av Norges Golfforbund. For fullt ut å tilfredsstille krav fra Norges Idrettsforbund til drift av idrettslag, besluttet styret å formalisere virksomheten ved at idrettslaget Tjøme Golfklubb ble stiftet, med Rød Golf AS fortsatt som eier- og driftsselskap av golfvirksomheten.

Klubben har i dag rundt 700 medlemmer, og deriblant 190 aksjonærer. Halvparten av medlemmene kommer fra nærmiljøet. Trond Simonsen, en av grunneierne, har vært banens greenkeeper fra første dag, og har stor del av æren for banens beskaffenhet, godt hjulpet av gartner og altmuligmann Fredrik Johansson, som siden er avløst av green keeper Thomas Kristiansen.

Klubbhuset

Klubbhuset i morgengry. Foto: Erol Haagenrud

Med gårdsnummer 1 og med bygningsmasse fra 1856, er det historisk sus over gården som i dag har blitt til Tjøme Golfklubb.

Bygningsmassen ble oppført av skipsreder Ole Larsen Røed (1823-1904), som drev en betydelig rederibedrift. Hans rederi var rundt 1884 det største i Tønsbergs tolldistrikt med en tonnasje på til sammen 4853 tonn.

På det tidligere stabburet, som idag fungerer som proshop, henger gallionsfiguren fra skipet ”Sir John Lawrence». Den forestiller John Laird Lawrence (1811 – 79), som skipet var oppkalt etter. Han ble adlet i 1858, og ble generalguvernør i India og medlem av styret i det Øst-Indiske Kompani. Uvisst av hvilken grunn tok rederen O.L. Røed gallionsfiguren på land da skipet kom i norsk eie i 1883. Forliset i 1904 ble på Tjøme satt i sammenheng med at det betød ulykke å ta en gallionsfigur på land.

Kom innom kaféen og ta deg tid til å studere bilder på veggene og gamle notater fra seilskutetiden.

Dikteren Alf Larsen ble født på Hudø rett vest for Tjøme. Etter atten år i Danmark kjøpte han i 1921 Rød Gård i Tjøme sentrum og slo seg ned i Norge for godt. På Tjøme fikk han også fredet den første og nordligste delen av Rød-Dirhue landskapsvernområde i 1942. Alf Larsen debuterte som lyriker i 1912 og utgav etter hvert en rekke diktsamlinger og essays. Diktene ble preget av naturfrom livstro. Mye av hans diktning er, direkte eller indirekte, preget av Tjømes landskap. Som kulturdebattant og samfunnskritiker var han omstridt i sin samtid, og ble av både venner og motstander ofte kalte «Tjømekjeften». Etter krigen var han også med på å stifte Dreyfers forlag, samt var skribent i Farmand og avisa Morgenbladet. Alf Larsen ble gravlagt på kirkegården ved Tjøme kirke16. desember 1967. I Tjøme sentrum står også Alf-Larsen-monumentet som ble avduket 21. juli 1985 i anledning hans 100 års fødselsdag, en skulptur inspirert av Larsens dikt om øyas eikeskog som ikke lenger fins. Men; eikene på Rød Gård blir tatt godt vare på av dagens eier Nora Hoff.

Alf Larsens utvalgte verker kan leses i kaféen.

Sponsorer

Siste nytt

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Publisert 23-06-2024, 11:23

Mark Mestre stiller ut vakre akvarellbilder i klubbhuset vårt fra 23. juni til 14. juli - og du kan møte han i klubbhuset og kafeen i dag, søndag 23. juni ⛵️

Bildene er av lokale motiver, og er til salgs dersom du kunne tenkt deg å ha med ett hjem ⛵️

Se meg av Marks kunst på hans egen Facebook-side MarkMestre illustrations
... Les merSe mindre

Publisert 21-06-2024, 16:22

Kafé Rosso utvider åpningstidene sine fra neste uke, og holder åpent tirsdag-søndag kl. 10-18 (kjøkkenet til kl. 17) 😊ses enda oftere fra nå av 👋🏼

åpent tirsdag-søndag fra kl. 10-18

(kjøkkenet til kl. 17)

#kaferosso
#tjøme
#færder
#vestfold
#cuginidicampagna
... Les merSe mindre

Publisert 21-06-2024, 12:57

Evaluering av booking systemet, og påminnelse om frivillig dugnad mandager fra kl 10 - 13.

Takk for alle tilbakemeldinger vi har fått ifm det nye bookingsystemet. Vi jobber konstant med NGF for å forbedre systemet.
På styremøte i går, ble det nye booking systemet grundig evaluert. Vi vil fortsette med booking systemet og forhåndsbetaling for greenfee bestilling over sommeren, så vil booking systemet bli tatt opp under den årlige medlemsundersøkelsen i en egen bolk. Dette sendes ut rundt 10 august, og så vil vi ta en ny evaluering til høsten.

Frivillig dugnad
Vi prøver å få i gang en dugnads gjeng på mandager fra kl 10 - 13, der vi gjennomfører enkle dugnads jobber, som f.eks å rense ut range baller utenfor nettet, reparere divots på teesteder og fairways.
Kaffe og vafler blir servert etterpå.
Om det er noen som kan tenke seg å lære seg å kjøre traktor for å samle opp rangeballer, og få ballene tilbake til ballmaskinen, ta kontakt med oss.

God sommer til alle!
Med vennlig hilsen
Kjetil
Styreleder Tjøme golfklubb
... Les merSe mindre

5 CommentsKommenter på Facebook

Vi hadde jo nettopp en uformell undersøkelse - var det 85 eller 90 prosent av medlemmene som IKKE likte systemet da Isak la ut en poll? Har noen av dere i styret selv forsøkt å bestille starttid til 4 personer, 18 hull, på en travel dag (uten å ringe proshop eller gå inn som admin, altså)? Det er kjempevanskelig, for du risikerer at 3 får spille 18 hull, mens den fjerde spilleren må nøye seg med ni. For der sto det en single spiller på tiden, gitt. Og det popper opp en liten boks, som det gjør absolutt hele tiden i Golfbox, som det er veldig fort gjort å overse. Der står det at «en eller flere spillere spiller ni hull». Så må du klikke deg tilbake for å sjekke. Og gjenta hele greia… Dette er så brukeruvennlig som det kan bli.

hva med oss som har forhåndsbetalt grenfee?

Jeg ønsker å stille noen spørsmål til styret og golfklubben: Nr: 1 Hva er grunnlaget for å fortsette denne løsningen frem til en ny evaluering i august? Har golfklubben ikke fått nok informasjon gjennom perioden vi har testet dette til å avgjøre om det fungerer eller ikke? Nr: 2 Har det vært en motvillighet fra styret/golfklubben til å gjennomføre en grundig evaluering av dette systemet? Jeg stiller dette spørsmålet fordi det ikke har vært noen initiativer fra styret som helhet til å spørre medlemmer eller innhente deres meninger, tanker og erfaringer. Kunne styret vært mer proaktive i dette arbeidet, spesielt siden det var et klart ønske fra medlemmene på årsmøtet? Nr: 3 Kunne styret/golfklubben utarbeidet et skriv der de forklarer valgene de har tatt, og hvilke begrunnelser som ligger bak disse valgene? Det ville vært nyttig med en forklaring på både de positive og negative erfaringene de har gjort seg med systemet. Nr: 4 Forhåndsbetaling av greenfee ser jeg på som positivt for klubben og medlemmene, da det sikrer at starttider booket av gjester faktisk blir brukt. Flere andre golfklubber har innført forhåndsbetaling og majoriteten av dem har sett en betydelig økning i greenfee-inntekter sammenlignet med samme perioder fra tidligere år. Har Tjøme GK sett en lignende økning i sine greenfee-inntekter sammenlignet med samme periode eller åpningstid i fjor? Håper dere kan gi noen svar på dette Ove Salvesen og Kjetil Mikalsen 🙂

View more comments

Publisert 20-06-2024, 19:10

Bli med i Birdie Klubb! 🏌️‍♂️⛳

Hei golfentusiaster!

Vi har gleden av å invitere deg til å bli med i **Birdie Klubb** til Casper Bjurhult Kennedy. Dette er en fantastisk mulighet til å støtte Casper i hans satsing på å bli golfproff!

**Hva er Birdie Klubb?**
Etter hver turnering vil du motta et Vipps-krav basert på Caspers prestasjoner:
- Birdie = 10 kr
- Eagle = 20 kr
- Albatross = 50 kr
- Hole-in-one = 100 kr

For eksempel, hvis Casper gjør 10 birdier i en turnering, vil du motta et Vipps-krav på 100 kr.

**Hvordan bli med?**
- Send navn og telefonnummer til 95076552
- Eller skann QR-koden på bildet og gjør en innbetaling på f.eks. 1 kr

**Mitt ønske med klubben**
Casper ønsker at så mange som mulig blir med i klubben for å støtte hans reise mot å bli golfproff. Jo flere medlemmer, jo bedre kan han fokusere på trening og turneringer for å oppnå topp resultater.

**Takk til alle medlemmer!**
Medlemmene bidrar enormt til satsingen! Tusen takk til alle som allerede er medlemmer i klubben. Vi håper flere ønsker å bli med!

La oss sammen støtte Casper og heie på ham til toppen!

Tjøme Golfklubb

Del og spre ordet! 🏌️‍♂️🌟
... Les merSe mindre

Publisert 19-06-2024, 18:37

God grunn til å svinge innom Kafé Rosso imorgen 🤌🏼vi ses igjen i morgen fra kl. 10 👋🏼

(**UTSOLGT** Mirko har laget et par porsjoner med tiramisù til i morgen - men denne gangen i enkeltpersoner, og ikke stor, som man ser her 🥸)
... Les merSe mindre

Publisert 19-06-2024, 9:20

Vi hullpipelufter i dag og i morgen, den greenen vi jobber på er utspillene, gå vidre til neste hull, eller bruk motsatt green der det er mulig 🥳🥳 ... Les merSe mindre