Historikk

HISTORIEN OM RØD GOLF AS OG TJØME GOLFKLUBB

Våren 1989 ble selskapet Rød Golf AS stiftet, med det formål å bygge golfbane på Tjøme. Vestfold Fylkeslandbruksstyre godkjente samtidig omdisponering av deler av eiendommene Rød og Gon til bruk for golfbane.
Innenfor rammen av en aksjekapital på NOK 3,5 mill. ble banen bygget, og 1.juni 1991 var åpningsdag for en 9 hulls golfbane. Klubben håpet at det i fremtiden ville være mulig å få disponere to tilstøtende eiendommer til golfformål.

Det skulle vise seg at det gikk nesten 15 år før dette ble en realitet.

TILLITSMENN

Initiativtagere bak prosjektet var fetterne Hans H. J. Hoff og grunneier Ole-Jacob Hoff.
Første styreformann var advokat Bjørn Johnsen (1989-1991), som ble avløst av Erik Heidenreich (1991-1996) og av Jan Høgebøl (1996-2007)

Daglige ledere av Rød Golf har vært i rekkefølge Hans Hoff, Rolf Aarøe, John Marthiniussen, Aage H. Winger, Ingmar Ellefsen. og frem til dagens daglige leder Ove Salvesen

UTVIKLING AV BANEN

Det var en forholdsvis enkel golfbane som ble åpnet i 1991, men banen har vært under kontinuerlig utvikling siden. Utvidelser og vedlikehold frem til i dag har funnet sted ved hjelp av egenkapital, og klubben har aldri lånt en krone. Aksjekapitalen er imidlertid øket til NOK 8,2 mill., for å møte de utviklingstrinn som banen har vært i gjennom frem til i dag.

I år 2000 fikk Rød Golf mulighet til å få tilgang til eiendommen Mellom-Rød, som var lagt ut for salg. Samtidig hadde klubbens formann registrert at en tysk banearkitekt hadde utviklet et såkalt Dobbel Ni konsept, hvor enten teesteder eller greener – eller begge deler – var forskjellig fra første 9 til siste 9 hull. Arkitekten ble invitert til Tjøme, for å vurdere muligheten for å realisere et slikt prosjekt som det første i Skandinavia. Svaret var ja, men det forutsatte at klubben også sikret seg tilgang til et 17 måls areal mot sør. Det tok ytterligere 6 år før dette var på plass.

I 2006 kunne Tjøme Golfklubb presentere en Dobbel Ni bane, 5388 meter lang fra herre tee, 4854 fra dame tee, par 72. Banen fremstår som en utfordrende parkbane av høy kvalitet og er meget velholdt. Hull 2, banens mest krevende, er 490 meter for herrene og 470 for damene – et av landets lengste damehull – og når sønnavinden møter deg nedover fairway, får du virkelig satt dine golfferdigheter på prøve.

BEGIVENHETER UNDERVEIS

Midt på nittitallet tok klubben initiativ til å arrangere tre uoffisielle landskamper mellom Sverige og Norge, som alle ble TV-sendt. I de to første turneringene møtte svenske topprofesjonelle spillere de to beste norske, og viste seg overlegne, mens den siste turneringen, med amatører – hvor svenskene stilte med årets europamester – ble suverent vunnet av det norske laget. Turneringene ga klubben et samlet økonomisk bidrag på nærmere en million kroner, som gjorde sitt til å styrke økonomien foran en viktig utviklingsperiode.

Frem til 2001 hadde Rød Golf – markedsført som Tjøme Golfklubb – vært assosiert medlem av Norges Golfforbund. For fullt ut å tilfredsstille krav fra Norges Idrettsforbund til drift av idrettslag, besluttet styret å formalisere virksomheten ved at idrettslaget Tjøme Golfklubb ble stiftet, med Rød Golf AS fortsatt som eier- og driftsselskap av golfvirksomheten.

Klubben har i dag 700 medlemmer, og deriblant 280 aksjonærer. Halvparten av medlemmene kommer fra nærmiljøet. Trond Simonsen, en av grunneierne, har vært banens greenkeeper fra første dag, og har stor del av æren for banens beskaffenhet, godt hjulpet av gartner og altmuligmann Fredrik Johansson, som siden er avløst av green keeper Thomas Kristiansen. Dessuten har klubben en meget populær pro i Martin Simensen.

Klubbhuset

Klubbhuset i morgengry. Foto: Erol Haagenrud

Med gårdsnummer 1 og med bygningsmasse fra 1856, er det historisk sus over gården som i dag har blitt til Tjøme Golfklubb.

Bygningsmassen ble oppført av skipsreder Ole Larsen Røed (1823-1904), som drev en betydelig rederibedrift. Hans rederi var rundt 1884 det største i Tønsbergs tolldistrikt med en tonnasje på til sammen 4853 tonn.

På det tidligere stabburet, som idag fungerer som proshop, henger gallionsfiguren fra skipet ”Sir John Lawrence». Den forestiller John Laird Lawrence (1811 – 79), som skipet var oppkalt etter. Han ble adlet i 1858, og ble generalguvernør i India og medlem av styret i det Øst-Indiske Kompani. Uvisst av hvilken grunn tok rederen O.L. Røed gallionsfiguren på land da skipet kom i norsk eie i 1883. Forliset i 1904 ble på Tjøme satt i sammenheng med at det betød ulykke å ta en gallionsfigur på land.

Kom innom kaféen og ta deg tid til å studere bilder på veggene og gamle notater fra seilskutetiden.

Dikteren Alf Larsen ble født på Hudø rett vest for Tjøme. Etter atten år i Danmark kjøpte han i 1921 Rød Gård i Tjøme sentrum og slo seg ned i Norge for godt. På Tjøme fikk han også fredet den første og nordligste delen av Rød-Dirhue landskapsvernområde i 1942. Alf Larsen debuterte som lyriker i 1912 og utgav etter hvert en rekke diktsamlinger og essays. Diktene ble preget av naturfrom livstro. Mye av hans diktning er, direkte eller indirekte, preget av Tjømes landskap. Som kulturdebattant og samfunnskritiker var han omstridt i sin samtid, og ble av både venner og motstander ofte kalte «Tjømekjeften». Etter krigen var han også med på å stifte Dreyfers forlag, samt var skribent i Farmand og avisa Morgenbladet. Alf Larsen ble gravlagt på kirkegården ved Tjøme kirke16. desember 1967. I Tjøme sentrum står også Alf-Larsen-monumentet som ble avduket 21. juli 1985 i anledning hans 100 års fødselsdag, en skulptur inspirert av Larsens dikt om øyas eikeskog som ikke lenger fins. Men; eikene på Rød Gård blir tatt godt vare på av dagens eier Nora Hoff.

Alf Larsens utvalgte verker kan leses i kaféen.

Sponsorer

Siste nytt

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Publisert 27-06-2022, 21:56
Tjøme Golfklubb

Kvalik for MN lag er ferdigspilt.

Først ut er NM lag som spilles på Norsjø golfbane, 16 og 17 juli.
Rangering er færrest slag på 2 runder. Dersom likt, er det laveste score på en runde som teller.
For damer:
Jody Kristiansen Captain
Nina Bjurhult
Anne Marie Inseth
Kathrin Engan Eckhoff

For herrer:
Steffen Aasheim Captain
Isak Wahlqvist
Kåre Wahlqvist
Christer Heitun
Tobias Wahlqvist
Tim Pettersen
Firooz Rasoli-Lordejani
Thormod Delbekk
Jesper Simonsen

For kvalifisering for senior lag, som spilles 17 og 18 september, for Menn på Borre golfbane og for damer på Bjaavann ble det følgende resultater:_

Damer:
Jody Kristiansen Captain
Nina Bjurhult
Anne Marie Wold
Hanne Storemyr Berger
Anne Marie Inseth
Kathrin Engan Eckhoff

For herrer:
Kåre Wahlqvist. Captain
Christer Heitun
Petter Bye
Firooz Rasoli-Lordejani
Thormod Delbekk
Morten Wold
Erol Haagenrud

For å delta i lag NM senior, er det en forutsetning at en har medlemskap i seniorgolf.
... Les merSe mindre

Publisert 27-06-2022, 14:57
Tjøme Golfklubb

Mandagstreningen i dag avlyses.
Ses til trening neste mandag. Nye grupper publiseres i proplanner så meld dere på der😊😊
... Les merSe mindre

Publisert 22-06-2022, 21:11
Tjøme Golfklubb

I morgen kl 11:00 åpner kafeen 🤩🤩. Vi kan friste med nydelige baguetter, italiensk pizza og dagens🥳🍕🥙🧇. Alle rettigheter og kafeen er for alle ! ... Les merSe mindre

Kommenter på Facebook

I dag tok vi lunsjen her, og det kan vi så absolutt anbefale😍. Nydelig mat 🤩

Flott nyhet!🤩 Fint om hjemmesidens informasjon om kafeen også oppdateres.

Publisert 22-06-2022, 15:39
Tjøme Golfklubb

Ballplassering på kortklippet område er nå tatt bort. Vi har beholdt dette selv om fairways har vært veldig bra, da vi siste uke sprøytet de for groblader. Ball som ligger i kortklippet område skal nå spilles som de ligger.
Vi er også i ferd med å sette ut nye teeskilter med metriske verdier, de gamle foliene skal tas av og nye settes på. Det kan da mangle noen teeskilt inntil de nye foliene er kommet på plass. Inntil videre spilles hullene fra gul, rød og blå tee, vi venter på de nye teemarkørene (55, 50, 44) og samtidig ønsker vi at de nye teestedene der det er lagt ferdig gress skal få ligge i ro litt til. Om alt går som planlagt håper vi å åpne "nye banen" til sommerfest med 10 hulls scramble og etterfølgende sosial fest med grill 2. juli.
Har du/dere meldt dere på?
... Les merSe mindre

Publisert 20-06-2022, 16:45
Tjøme Golfklubb

Blir vertikalskjæring av greener i morgen tirsdag. Vil være litt dårlige spilleforhold på den greenen vi jobber på 👍 ... Les merSe mindre

Publisert 18-06-2022, 12:26
Tjøme Golfklubb

Lederens hjørne:
Golfsesongen er godt i gang, og en Tjømesommer med masse liv og røre er rett rundt hjørnet. Banen vår er snart klar med fulle lengder, og med flotte nybygde tee utslag. Siden alle hull får 4 utslag med lengder i stedet for farger, vil noen hull ha utslagsmatter frem til høsten. Da tar vi resten. Nye tee skilter på hvert hull er under produksjon og vil bli satt ut snart. GFLR appen vår, med baneguiden og masse info til spillere er klar til bruk, last ned appen GLFR på telefonen, den er gratis.
Vi har jobbet en god stund med å få Cafedriften på plass for sommeren, og det ser nå ut til å løse seg. Fairway A/S vil drifte hull 19 i sommer.
Det har vært en mer normal aktivitet hos oss i vår, enn de siste 2 sesongene. Ingen problemer med å få booket tider på banen for de fleste av oss. Husk at dere kan booke tider 5 dager i forveien som medlem.
Vi har fått mange nye medlemmer i år også, og de ønsker vi å ta godt imot. Vi har fadder runder og treninger med Martin, som vil bidra til at man kommer raskere i gang, og større glede med eget golfspill. Martin er godt i gang med alle gruppetreninger, nytt av året er treninger for de som skal representere Tjøme golfklubb i store turneringer i år.
Mange har meldt seg som frivillige i år. Det gleder oss, og de bringer med seg masse positivitet til klubben gjennom sitt bidrag. De bidrar i alt fra huskomite, banekomite, sportslig komite, VTG komite, turneringer, startere, faddere med mer. Det setter vi utrolig stor pris på. De som har tatt på seg oppgaver, er registrert på en liste i proshop og har nå gratis kaffe, og de får en velfortjent T skjorte med Tjøme logo.
Styret vil i år igjen, takke alle våre medlemmer med å arrangere en 10 hulls scramble med påfølgende sommerfest og grill 2 juli. Vi håper å se så mange som mulig av dere der, påmelding ligger klar i golfbox.
Styret ønsker dere alle en riktig god golfsommer, med masse gode opplevelser både på vår bane og andre golfbaner i sommer. Kanskje sees vi på hull 19, når poengene skal telles opp?

Kjetil Mikalsen
Styreleder
... Les merSe mindre