Hopp til innhold
Proshop: 33 39 19 07   |    Kontor: 33 39 15 10   |   Logg inn Golfbox   |   Klikk her for priser.

Nå er det ikke lenge igjen til Sommermatchen starter. (Har du meldt deg på?) Ettersom matchspill er noe de færreste spiller til vanlig følger det her en presentasjon av spilleformen, reglene og praktisk info vedrørende selve turneringen. Håpet er at flere skal få øynene opp for denne fantastiske måten å spille golf på.

HVORDAN MATCH SPILLES

Vanligvis når vi er ute og spiller turnering, og også som oftest når vi spiller selskapsrunder, så konkurrerer vi mot banen. Etter at alle er ferdig med runden gjør vi en opptelling og den som klarte å slå banens par med flest slag vinner. (Prinsippet er det samme når vi spiller om stableford-poeng.)

I match, som også regnes som den opprinnelige måten å spille golf på, er det totalt annerledes. Her kjemper man i stedet mot én enkelt spiller, mann mot mann. (Man kan også spille lag-matcher.) Man spiller heller ikke hele banen før status gjøres opp, fordi man spiller om å vinne hvert eneste hull. Målet er å vinne så mange hull at motstanderen ikke har mulighet til å ta deg igjen ved å vinne de resterende hullene.
Å spille mot en annen golfer i stedet for mot banen gjør at det er en helt spesiell nerve når man spiller match!

Følgende er et eksempel på hvordan en match mellom to spillere ville artet seg hvis de spilte en nihullsrunde:

 • Du vinner hull 1 (bruker færre slag enn motstanderen) og er 1 opp. (Konkurrenten din er 1 ned.)
 • Du vinner hull 2 og er 2 opp. (Konkurrenten din er 2 ned.)
 • Dere bruker like mange slag på hull 3. Du er fortsatt 2 opp. (Og konkurrenten 2 ned.) Dere delte hullet.
 • Du taper hull 4 og er plutselig bare 1 opp. (Og motstanderen 1 ned.)
 • Du taper hull 5. Dere er All square. (Dere er tilbake til utgangspunktet igjen.)
 • Du vinner hull 6. Du er 1 opp igjen.
 • Du vinner hull 7. Du er 2 opp. Siden dette er en nihullsmatch er det nå bare to hull igjen å spille om. Det betyr at motstanderen, selv om hun vinner de to siste hullene, ikke har mulighet for å vinne. Det beste hun kan håpe på er å dele matchen (det blir uavgjort). Nå er dere dormie.
 • Når dere nå er på hull 8 er dere i en situasjon hvor du, hvis du
  • taper hullet, er 1 opp og fortsatt dormie.
  • vinner hullet, er 3 opp med ett hull igjen å spille. Da sier man at du vant matchen 3 og 1. Nå kan dere avslutte golfrunden hvis dere vil.
  • deler hullet, fortsatt er 2 opp med ett hull igjen å spille. Da sier man at du vant matchen 2 og 1. Runden kan avsluttes om ønskelig.
BEGREPER
 • x opp: Antallet hull en spiller har vunnet i forhold til hvor mange motspilleren har vunnet. (Hvis du har vunnet ett hull og motstanderen tre hull, så er motstanderen 2 opp.)
 • x ned: Dette er alltid identisk med x opp. Hvis motstanderen er 2 opp er du 2 ned.
 • All square: Hvis begge spillerne har vunnet like mange hull hver (0 opp/ned).
 • Dele et hull: Hvis to spillere bruker like mange slag på et hull så deler man det. Det påvirker ikke antall opp/ned.
 • Dormie: Når en spiller leder med nøyaktig så mange hull at det ikke er mulig for motspilleren å vinne matchen, selv om motspilleren skulle klare å vinne alle de resterende hullene. I en slik situasjon blir matchen delt (uavgjort) hvis motspilleren faktisk skulle klare å vinne alle de siste hullene. Dersom motspilleren deler eller taper et av hullene tapes også matchen.
 • Å gi noe: I match kan man gi noen en putt, man kan gi et hull, eller man kan gi hele matchen. Å gi en putt noe betyr at motspilleren ikke trenger å slå den. Dere er bare enige om at den ville gått i. (Den skal telles som et slag selv om den ikke slås!) Gir du bort et hull betyr det at motspilleren vant hullet. Gir du bort matchen betyr det at motspilleren vant. Man kan aldri TA en putt! (Hvis du plukker opp ballen fordi du ved en feiltagelse trodde at motspilleren hadde gitt deg putten så taper du hullet!) Man kan ikke "angre seg" etter at man har gitt bort noe.
GOLFREGLER I MATCHSPILL

Golfreglene er litt annerledes i matchspill enn ellers.

 • I situasjoner der du får to straffeslag i "vanlig" golf (ved for eksempel brudd på en golfregel) taper du hullet når du spiller match.
 • Hvis du slår fra utenfor utslagsstedet kan motspilleren kreve at slaget anulleres og må slås på nytt.
 • Hvis du spiller på feil ball taper du hullet.
 • Du har lov å trene på banen samme dag turneringen spilles.
 • Hvis du slår utenfor tur kan motspilleren kreve at slaget anulleres og må slås på nytt når det er din tur.
 • Du må umiddelbart etter at hullet er ferdigspilt opplyse om hvor mange slag du har brukt.
 • Hvis det oppstår tvil eller uenighet mellom spillerne i matchspill, kan en spiller gjøre et krav. Hvis ingen autorisert representant for turneringskomiteen er tilgjengelig innen rimelig tid, må spillerne fortsette konkurransen uten utsettelse. Turneringskomiteen kan bare vurdere et krav hvis det har blitt gjort i tide og hvis spilleren  som fremsetter kravet, har meddelt sin motspiller i tide (i) at han gjør et krav eller ønsker en avgjørelse og (ii) at fakta for kravet eller avgjørelsen legges til grunn.

  Et krav anses å ha blitt gjort i tide hvis spilleren, etter at grunnlaget for kravet har oppstått, gjør sitt krav (i) før noen av spillerne i konkurransen spiller ut fra neste utslagssted, eller (ii) hvis det er det siste hullet i konkurransen, før alle spillerne i konkurransen har forlatt puttinggreenen, eller (iii) når grunnlaget for kravet er oppdaget etter at alle spillerne i konkurransen har forlatt puttinggreenen på det siste hullet, før resultatet av konkurransen har blitt offisielt annonsert.

  Et krav som gjelder et tidligere hull i konkurransen kan bare bli vurdert av turneringskomiteen dersom det er basert på fakta som tidligere var ukjent for spilleren som fremsetter kravet og han hadde blitt gitt feil informasjon (regel 6-2a eller 9) av en motspiller. Et slikt krav må fremsettes i tide.

  Så snart resultatet av konkurransen er offisielt kunngjort, kan ikke et krav bli vurdert av komiteen med mindre den er overbevist om at (i) kravet er basert på fakta som  tidligere var ukjent for spilleren som fremsatte kravet på det tidspunkt resultatet ble offisielt annonsert, (ii) spilleren som gjør kravet hadde fått feil informasjon av en motspiller og (iii) motspilleren visste at han ga feil informasjon. Det er ingen tidsbegrensning på å vurdere et slikt krav.

  Anmerkning 1: En spiller kan se bort fra et brudd på reglene gjort av hans motspiller forutsatt at det ikke er enighet mellom sidene å utelukke en regel (regel 1-3).
  Anmerkning 2: I matchspill, hvis en spiller er i tvil om sine rettigheter eller den korrekte fremgangsmåte, kan han ikke fullføre spillet av hullet med to baller.

Selve Sommermatchen arrangeres som en cup. Vi starter med 32 spillere som skal ut å spille 16 matcher. Vinnerne av hver av disse møtes så i åttendedelsfinaler. Deretter spilles kvartfinaler, semifinaler og til slutt, når bare to spillere gjenstår; finalen.

Turneringen er for de med hcp 36 eller lavere. -Og her er noe å tenke på: Mange tror at når en med høyt hcp møter en lavhandicapper så er resultatet gitt på forhånd. Høyhandicapperen har ingen mulighet til å vinne. Dette er feil! Han med det lave handicappet må nemlig bruke ett slag mindre (på noen av hullene) for å dele! Og hele to slag mindre for å vinne hullet! Ingen enkel oppgave!

3/4 HCP

Turneringen spilles med 3/4 hcp. Måten dere finner ut hvor mange mottatte slag dere da får er ved å

 1. først sjekke slopetabellen og se hvor mange slag dere vanligvis får,
 2. for deretter å sjekke tabellen til høyre/nederst på denne siden. Kolonnen helt til venstre er utgangspunktet. Hvis du med ditt hcp normalt får f.eks 18 slag ekstra går du inn i raden hvor det står 18 helt til venstre, og flytter pekefingeren til høyre helt til du kommer til kolonnen som viser 3/4 hcp. Der står det 14. Da har du med andre ord mistet 4 slag i denne runden.
FORDELING AV SLAG UNDER MATCHSPILL

Noen av dere har kanskje aldri spilt match før. Da er det fint å forstå følgende eksempel:

 • Spiller Anne har 3 ekstraslag med 3/4 hcp.
 • Spiller Britt har 7 ekstraslag med 3/4 hcp.
 • La oss redusere begge spillernes mottatte slag med 3. (Fordi 3 er det antall slag den med færrest mottatte får i dette tilfellet.)
 • Spiller Anne har da NULL mottatte. Hennes hcp er nå banens par på alle hull.
 • Spiller Britt har også mistet 3, så Britt har nå 4 mottatte. Hennes hcp er nå banens par på alle hull, bortsett fra de med indeks 1-4. På de har hun banens par pluss én.
 • Dette betyr: På hull med indeks 1,2,3 og 4 må Anne slå Britt med ett slag for å dele hullet. På de andre hullene har spillerne likt utgangspunkt. Den som bruker færrest slag vinner hullet. Enkelt og greit.
TIDSPUNKT FOR SPILL

I meldingen som går ut fra Golfbox står det at første runde skal spilles på et eller annet merkelig tidspunkt. Dette er fordi Golfbox ikke fungerer optimalt for turneringer hvor runden ikke har noe fast tidspunkt. Her er datoene vi faktisk må forholde oss til:

 • Runde 1 (16-dels finaler) skal spilles i perioden 01.07-13.07.
 • Runde 2 (8-dels finaler) skal spilles i perioden 14.07-20.07.
 • Runde 3 (kvartfinaler) skal spilles i perioden 21.07-27.07
 • Runde 4 (semifinaler) skal spilles i perioden 28.07-04.08.
 • Runde 5 (finalen) spilles den 10. august kl. 11:00.

Det er opp til den som står til venstre i hver match å kontakte sin trukne motspiller for å avtale tidspunkt for spilling. Hvem som står til venstre ser dere ved å klikke på denne lenken. Send gjerne en SMS til undertegnede (45462500) hvis dere ikke har kontaktinfo til vedkommende dere skal møte.

SCORE

Vinneren i hver match kontakter undertegnede slik at sluttresultatet kan legges i Golfbox. (Jeg trenger ikke hele scoren, det klarer seg med en beskjed av typen: “Tore vant 4&3. Fillern! Mvh Leif”.)

Hvis du ikke kan spille vinner motspilleren på walkover.

Lykke til alle sammen, måtte den beste vinne! 🙂

Om Erol Robert Haagenrud

Tidligere sportslig leder og tidligere styremedlem i Tjøme Golfklubb. Gjorde i tillegg så godt han kunne med nettsiden du ser på nå. Driver teeoff.no på fritiden, hvilket gjør at det brått ikke er så mye tid til golf lenger. Klarer allikevel å klemme inn et par runder i løpet av sesongen...

Legg igjen en kommentar

Scroll til toppen