Hopp til innhold
Proshop: 33 39 19 07   |    Kontor: 33 39 15 10   |    Kafé: 904 79 527   |   Logg inn Golfbox   |   Klikk her for priser.

Langsomt spill på Tjøme

Dette evig tilbakevendende problemet må da kunne la seg gjøre noe med? I seksjonen om etikette i golfreglene står det følgende:

Spillehastighet

Hold god spillehastighet og følg på

Spillere bør spille med god hastighet. Komiteen kan fastsette retningslinjer for spillehastighet som alle spillere bør følge. Det er en gruppes ansvar å holde følge med gruppen foran. Hvis den ligger et helt hull etter og den sinker gruppen bak, bør den invitere gruppen bak til å gå gjennom uten hensyn til hvor mange spillere som er i den gruppen. Når en gruppe ikke ligger et helt hull etter, men det er tydelig at gruppen bak kan spille hurtigere, bør den invitere gruppen som spiller hurtigere til å gå gjennom.

Vær klar til å spille

Spillere bør være klare til å spille så snart det er deres tur til å slå.
Ved spill på eller nær puttinggreenen, bør de sette bager eller traller på en slik plass at det muliggjør en rask forflytning fra greenen og mot neste utslagssted. Når et hull er ferdigspilt, bør spillerne øyeblikkelig forlate puttinggreenen.

Hvorfor er dette så vanskelig? Hvorfor denne aversjonen mot å slippe igjennom? Jeg hadde tenkt å skrive noen velvalgte ord om dette, men kom i prosessen over følgende, publisert på hjemmesidene til Austraatt Golfklubb (Det henvender seg til nybegynnere, men gjelder alle), som oppsummerer det bedre enn jeg kunne gjort det selv:

Slippe igjennom?

“Går det litt langsomt med oss i dag, kan vi bare slippe gruppen bak igjennom.”

Dette er det mange sitter igjen med etter Veien til Golf. Det er en misforståelse og kan fort bli en vond sirkel å havne i!! Din gruppes primære oppgave når det gjelder å holde tempoet i spillet, er å følge gruppen foran. Hold dere i passe avstand fra de foran. Da kan aldri noen komme å beskylde dere for langsomt spill.

Dette er jo ikke alltid så lett å etterleve, men det er ikke så veldig vanskelig heller! Den vanligste spilleformen er Stableford, der vi noterer poeng på hvert hull. Du vet selvfølgelig at når du spiller til “ditt par” på et hull, får du to poeng. Spiller du ett slag dårligere får du bare ett poeng, og spiller du to eller flere slag dårligere, får du ingen poeng på det hullet. Du stryker det.

Når du skjønner at du ikke vil få poeng på et hull, plukk opp ballen og gå med de andre – og slik at du ikke blir hengende bak gruppen foran. Og så kan du bare rydde kropp og hode for alt det som gikk galt, lade opp til bedre spill på neste hull, og ta igjen det tapte.

Din primære oppgave – rent etikettemessig – er å ikke oppholde spillet. Når du er ute og spiller sammen med mange andre å banen, så vær påpasselig med at du ikke er med på å skape en ny kø. Og det er jo ikke noe “farlig” å måtte stryke et hull. De poengene tar du likevel igjen senere.

Slipp kun igjennom når du må lete…

Dette med å slippe andre grupper igjennom kan jo ende opp som en forferdelig vond sirkel. Hvis du og de andre i din gruppe ikke klarer å henge på gruppen foran, hva skulle tilsi at dere kan henge på den neste gruppen foran der igjen?

For å unngå å måtte slippe den ene etter den andre igjennom, så gjør heller noe med spillet i egen gruppe! Hvis dere ikke klarer å spille raskere (og det klarer de fleste hvis de bare forsøker), så gå i deg selv, plukk opp ballen med en gang du skjønner at du ikke vil kunne få poeng. Det vil du bli respektert for!

La dem bak få gå forbi dere de gangene det er en reell stopp i spillet – eksempelvis når det må letes etter en ball. Eller en annen “ordentlig” grunn til at spillet i egen gruppe stopper. I utgangspunktet SKAL dere klare å henge på de foran. Klarer dere det, vil det både for deg og din gruppe, og alle andre på banen, bli en riktig hyggelig golfrunde.

Teksten over treffer “spikern på hodet” og bør sitter i ryggraden til oss alle.

Hvis vi i tillegg kan få en slutt på at

 • Grupper som blir invitert til å gå igjennom takker nei (da er det nemlig disse som skaper køen) og at
 • Spillere tenker at “vi er allerede ferdige med hull seks (eller hull syv) og vi skal jo bare gå ni hull, så nå har det ikke lenger noen hensikt å slippe igjennom”

så vil tempoet på Tjøme kunne økes betraktelig.

Fortsatt god golf! 🙂

PS! Her er en artikkel jeg skrev på TeeOff.no om å “Få opp farta“. Kanskje du finner noen tips der også?

Om Erol Robert Haagenrud

Tidligere medlem, tidligere sportslig leder og tidligere styremedlem i Tjøme Golfklubb. Gjorde i tillegg så godt han kunne med nettsiden du ser på nå. Driver teeoff.no på fritiden, hvilket gjør at det brått ikke er så mye tid til golf lenger. Klarer allikevel å klemme inn et par runder i løpet av sesongen...

4 kommentarer

 1. Jan Erik Johansen Jan Erik Johansen på 25. august 2018 kl 23:31

  Haster det så fælt? Ta litt hensyn hverandre😋

  • Erol Haagenrud Erol Haagenrud på 26. august 2018 kl 07:39

   Oppfordringen din er spot on! Hvis de som bruker både fem og seks timer på en golfrunde hadde tatt hensyn og sluppet igjennom de som går i kø bak ville problemet vært borte.

   Mvh artikkelforfatteren

  • Jan Erik Johansen Jan Erik Johansen på 26. august 2018 kl 08:23

   Enig i det, men noen er hysteriske og mangler respekt på at det er nivå forskjell! Plukk opp etter tillagte slag og gå videre må være greia! Kortere lete tid etter baller neste sesong!😇

  • Erol Haagenrud Erol Haagenrud på 26. august 2018 kl 10:58

   På Tjøme finnes det mange bevis på at høyhandicappere ikke har noe problem med å holde et anstendig tempo på golfbanen. Problemstillingen er relatert til bevissthet om sitt eget tempo og respekt for andre spillere, heller enn hvor få eller mange slag man bruker.

Legg igjen en kommentar

Scroll til toppen